Неотдавна концернът се провали в опита си да придобие хиляди патенти от фалиралата телекомуникационна компания Nortel.
Главният юрист на Google Дейвид Дръмонд обвини консорциума, закупил патентите, във "враждебна, организирана кампания на Microsoft, Oracle, Apple и други компании, водена чрез фалшиви патенти срещу Android".
Групата, в която участват още Sony, Ericsson, Research In Motion - RiM и EMC, миналия месец плати 4,5 милиарда долара за хиляди патенти в областта на телекомуникациите.
Според Дръмонд групата компании е планирала да използва патентите за "антиконкурентна" стратегия, чрез която да пречи на производителите на смартфони, използващи операционната система Android на Google.
Android е най-продаваният софтуер за смартфони в света с
пазарен дял от 38 на сто и 550 000 активирания дневно.
Основните компании, производители на смартфони, водят все по-ожесточена "патентна война". Microsoft вече иска от Samsung 15 долара за всяко продадено устройство, работещо сAndroid. Apple пък спори за патенти с HTC, Motorola и Sumsung - три от водещите доставчици на телефони с Android.
"В смартфон могат да бъдат използвани 250 000 патента (голяма част от които са спорни) и конкурентите ни искат да наложат "данък" за тези съмнителни патенти, което ще оскъпи устройствата с Android за потребителите. Те искат да затруднят производителите да продават устройства с Android ", твърди
Дръмонд в публикация в интернет.