Оказва се че основното координиране на вандалите става през телефоните BlackBerry на канадската компания RIM и по-точно през популярното приложение BlackBerry Messenger. Вестник Guardian посочва, че тези смартфони са предпочитани от 37% от британските тийнейджъри, а BBM позволява на даден потребител да изпрати масови съобщения към всички свои контакти, съобщава M
MobileBulgaria.

За много от младежите с BlackBerry, BBM вече е заменил изпращането на обикновени текстови съобщения, защото услугата е безплатна, изпращането и доставянето на съобщенията са мигновени, а на освен това на разположение е голяма общност от потребители.

Не на последно място тези съобщения не могат да бъдат проследени от властите, тъй като услугата на BlackBerry е криптирана. Междувременно RIM се оказа в неудобна позиция от популярността на BBM сред английските младежи и обяви, че ще съдейства на полицията, но не уточни как ще стане това. Сигурността на данните е чувствителна тема за RIM след скорошните проблеми на компанията с правителствата в страни от Близкия Изток и Индия.