Искът е подаден във вторник във Вашингтон, а според него американската компания използва неправомерно технологии в областта на безжичната свързаност. Той идва в отговор на заведения от Apple иск с подобни твърдения, но срещу HTC.

"Apple трябва да спре да нарушава патентите ни в продуктите си", пише в иска, подаден от тайваците, които са и петият най-голям производител на смартфони в света според анализаторите от IDC. Пазарният дял на компанията през второто тримесечие на годината е 11%.
"Този наш ход е свързан със защитата на интелектуалната ни собственост, партньорите ни и най-вече потребителите ни", пише още в официално изявление на HTC, цитирано от "Блумбърг".

Заведеното дело е поредното, свързано с нарушаване на интелектуална собственост от страна на производител на мобилни устройства. Apple, която е и най-големият производител на смартфони в света, води дела срещу производителите, които залагат на мобилната операционна система на Google Android. Сред тях са Samsung Electronics, Motorola Mobility и HTC.