Партньорите на Google - компанията, която развива Linux-базираната платформа Android, може да са допуснали сериозна грешка, игнорирайки лицензите за Linux, предупреди анализаторът Флориан Мюлер, цитиран от electronista.com.

Оказва се, че повечето производители на телефони и таблети с Android не публикуват изходния код на своите разработки, както изисква лицензията GPL версия 2, под която се разпространява ядрото на Linux, лежащо в основата на Android. По този начин компаниите формално нямат права да разпространяват Linux и могат дори да бъдат съдени, пише TechNews.bg.

Някои производители считат, че за удовлетворяване на условията на лиценза е достатъчно публикуването на изходния код на Android от страна на Google. Лицензията GPL обаче изисква да бъдат публикувани всички промени, направени в ядрото на Linux. Google усложни проблема, като реши да отложи публикуването на изходния код на Android 3.0 под предлог, че системата все още не е достатъчно готова.

Вече има съдебни искове за нарушения на лицензията. Компаниите Software Freedom Conservancy и Software Freedom Law Center съдят търговската верига Best Buy, заради продажбите на устройства с платформа BusyBox.