На заседание на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения той заяви, че това намаление в цената се прави на базата на пазарни анализи.

Според "Дневник" понижението ще е на две стъпки и дори ще е по-голямо: от 1 януари догодина цената ще се понижи от 13 на 6.65 стотинки, а от 1 юли се предвижда ново ограничаване на таксите до 3 ст. на минута.
Става дума за т. нар. цена за терминиране, която операторът плаща, когато негов абонат иска да се свърже с абонат на друг мобилен помежду им. Понижаването ѝ би допринесло за поевтиняване на разговорите и за крайния клиент.

„В Европа пазарните анализи се правят от 6 до 24 месеца. Ние работим по европейските практики и излизаме днес в изключително съкратени срокове”, обясни Божков, цитиран от "Фокус".
Миналия месец той обяви, че най-късно от 1 януари 2012 г. се очаква да започне поевтиняване до 25% на разговорите в мобилните и фиксираните мрежи.
Дни по-късно финансовият министър Симеон Дянков пък обяви, че се прави анализ на цените на мобилните разговори.

Намаляването на цените по терминирането е едно положително решение, което е взела комисията, коментира Иван Вълков, председател на Комисията по транспорт и съобщения. Според него това е нещо, за което не е нужно да минава период от време, "в което да получим сигнали от ЕК и да взимаме решение под някакво въздействие".

Намаляването на цените на мобилните услуги е крайно необходим акт, който трябваше да се случи, каза и народният представител Иван Иванов, заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения.

Комисията започна да намалява цените за терминиране на трафик от 2008 г. През март ЕК задължи трите мобилни оператора да намалят цените на едро за входящи международни повиквания и да ги таксуват по 0,13 лв./мин. от 1 април.

Българските мобилни оператори поддържат най-високите цени за терминиране в Европа, което продължава сериозно да оскъпява безжичните разговори, стана ясно от доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения.