Основната разлика в дизайна между двата апарата е меню бутонът, който при 701 е залепен точно под екрана, пише nixanbal.com. И въпреки че дисплеите са с еднакъв диагонал (3.5“) и резолюция (640х360), новото попълнение тук има огромна преднина пред C7.

Nokia 701 използва следващото поколение от технологията ClearBlack на Nokia с IPS панел, който прави картината изключително ярка. Всъщност производителят го определя като най-яркия дисплей в мобилен телефон в света.
Друго интересно за екрана на Nokia 701 е, че по подобие на Nokia N9, тук също няма разстояние между стъклото и интерфейса, което прави иконките да изглеждат сякаш плуващи по повърхността на дисплея – ефектно и приятно.

Ако всички се притесняваха доколко Nokia N8, C7 и останалите вече поостарели модели ще се справят със своите скромни 680-мегахерцови процесори, сега Nokia 701 (700 и 600 също) разполага с 1 GHz. Инженерите са преценили, че Symbian Belle няма грандоманските изисквания на Android например и подобни хардуерни спецификации се справят отлично с платформата. Действително Symbian Belle върви като стрела на новите модели и няма и помен от влачене и каквото и да е забавяне. За плавната работа спомага и двойно повече оперативна памет – 512 МВ.

Промяната на платформата Symbian е именно в посока възприемане най-добрите идеи от Google. Така при Nokia 701 вече разполагате с до 6 начални екрана, които можете да обсипете с най-разнообразни уиджети и шорткъти с различни размери и форми.

Нововъведение, при това изключително ценно за мен, е падащата лента отгоре. От нея бързо можете да пуснете или спрете мобилния интернет през мрежата на оператора или през Wi-Fi, да (де)активирата Bluetooth и да включите тих режим на звънене. Интересно е, че Symbian Belle вече няма онази структура на папки, с която сме свикнали. По-скоро е изчезнала папката Applications и всички приложения са излети в менюто, но има опция да си създадете обединяващ фолдър.

Всички смартфони на Nokia вече идват с NFC чип.Освен за мобилни разплащания, за което е необходима сериозна инфраструктура и вероятно намесата на държавата, тази технология служи и за забавление. Само с докосване между два поддържащи NFC смартфона можете да прехвърлите снимка, можете да свържете телефона с Bluetooth хендсфри също само с допир до него и много други.
Да, NFC използва Bluetooth за всичко това и върши цялата работа по свързването на две устройства без никаква намеса от ваша страна. Съществуват и NFC тагове – NFC антени, които се вграждат в постери, картички, визитки и какво ли не, които при докосване от смартфон могат да ви предложат да станете фен на Facebook група, да последвате акаунт в Twitter, да се чекирате във Foursquare, да запаметите бизнес контакти или да отворите уебсайт.

Нататък Nokia 701 може да се похвали с вече стандартни екстри като Wi-Fi, Bluetooth 3.0, по-бързи скорости при HSDPA и HSUPA, поддръжка на USB on-the-go за връзка с други USB устройства (флашки и т.н.), FM предавател, 8 МР камера с фиксиран фокус и HD видеозапис, както и любимата ми безплатна гласова навигация с картите на Nokia. Интересно е още, че батерията на Nokia 701 е с капацитет 1300 mAh и обещава уникалните 17 часа разговори при 2G връзка, до 500 часа в стендбай режим и над 71 часа слушане на музика.

Обявената цена преди облагане с данъци и такси е 290 евро.