До края на 2020 г. може да бъдат произведени и доставени 200 млн. смартфона с 5G модем, прогнозира компанията Strategy Analytics, цитирана от CNET. Това обаче не означава, че ще има и 200 млн. активни 5G устройства.

"Продължаващата епидемия на коронавируса и последващото от нея забавяне на икономиката ще ограничи търсенето на 5G през тази година. В момента епидемията ограничава производството на смартфони в Азия, нарушава дистрибуторските вериги и отказва потребителите да посещават магазините в някои части на Китай и да купуват нови 5G устройства" - коментира Нийл Моустън, директор на Strategy Analytics.

Анализаторите очакват рязка промяна в положителна посока на пазара, когато епидемията бъде ограничена. Ако това се случи скоро, още през втората половина на тази година пазарът може да компенсира забавянето.

Компанията прогнозира, че през тази годна 15% от всички доставени смартфони по света ще са с 5G. Най-големите пазари за такива телефони ще са САЩ, Китай, Южна Корея, Германия и Япония.