Докато много анализатори скромно споменаваха възможността за 6 млн. по-малко доставки на смартфони iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max през текущото тримесечие поради проблеми със завода на Foxconn в Джънджоу, известният експерт Минг-Чи Куо заяви, че недостигът ще достигне 15-20 млн. смартфона.

За сега консенсусът на повечето анализатори е, че Apple ще успее да достави 80-85 милиона смартфона за текущото тримесечие, но представителят на TF Securities запазва прогнозата си в диапазона 70-75 милиона броя, въпреки че спадът може да бъде още по-голям. За разлика от някои свои колеги, Минг-Чи Куо също смята, че настоящата ситуация на ограничено предлагане на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max просто ще намали търсенето им, а няма да накара клиентите да отложат покупката им за по-късна дата. Експертът също така е убеден, че степента на използване на завода в Джънджоу през ноември не е надхвърлила 20 % от максималната, но през декември ще нарасне до 30 или 40 %.

CFRA Research, както съобщава Ройтерс, е убедена, че Apple ще успее да възстанови част от загубените приходи през първото тримесечие на следващата година. В момента смартфоните iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max са разпродадени в много региони преди началото на януари. Такива ограничения не са били наблюдавани от първите дни на пандемията. Експертите на ROBO Global смятат, че дори през 2023 г. търсенето на смартфони на Apple няма да може да се възстанови до предишните нива. Потенциалните купувачи просто няма да разполагат с достатъчно свободни средства, за да преминат към следващото поколение смартфони, когато те бъдат пуснати на пазара през следващата година.