Излязоха подробности кои са организациите, станали мишена на хакерската група, шпионирала в полза на Китай. Пръв за пробива вчера алармира "Майкрософт" в изявление на компанията. 

ттам обявиха, че хакерската група, наречена Storm-0558, е подправила цифрови токени за удостоверяване, за да получи достъп до акаунти за уеб поща, работещи с услугата Outlook на фирмата.

Свързани с китайската държава хакери от май насам тайно са си осигурили достъп до имейл акаунти в около 25 организации, включително в поне две американски министерства, и "Майкрософт", обявиха впоследствие американски представители, предадоха Ройтерс и БТА.

САЩ са открили пробив във федералните ведомства "сравнително бързо" и са успели да предотвратят по-нататъшни пробиви, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в интервю за предаването "Добро утро, Америка" на Ей Би Си.

Държавният департамент и министерство на търговията на САЩ заявиха в изявления, че са били сред засегнатите ведомства. Обхватът на пробива на сигурността не беше ясен веднага, но високопоставен представител на правителството на САЩ заяви пред репортери, че би било несправедливо да се сравнява със SolarWinds - мащабен набор от цифрови пробиви, които бяха разкрити в края на 2020 г. и за тях бяха обвинени руски кибершпиони.

"Това проникване не бива да се сравнява със SolarWinds", заяви служител, като нарече мащаба на наскоро откритата хакерска атака "много по-тясна".

Американският служител заяви, че не може да коментира решението на "Майкрософт" да припише хакерската атака на Китай.

От Европейската комисия отрекоха европейски институции да са били засегнати от атаката, но американските власти обявиха, че две министерства в САЩ са сред мишените на хакерската атака.