Свързани с Китай хакери тайно са получили достъп до имейл акаунти на около 25 организации, включително правителствени агенции, в рамките на мащабна кампания за кибершпионаж на група, насочена предимно към организации в Западна Европа, съобщи Ройтерс, като се позова на компанията "Майкрософт".

Хакерската група, която "Майкрософт" нарече "Сторм-0558", е фалшифицирала цифрови токени за удостоверяване на автентичност, за да получи достъп до акаунти за електронна поща, работещи с услугата "Аутлук" на фирмата, съобщи "Майкрософт" в изявление на своя сайта си и допълни, че дейността е започнала през май.

"Както при всяка наблюдавана активност на участниците в кибератаки, "Майкрософт" се свърза с всички целеви или компрометирани организации директно чрез техните администратори наематели и им предостави важна информация, която да им помогне да разследват и реагират", се добавя в изявлението, цитирано от БТА.

"Майкрософт" не съобщава кои организации или правителствени институции са били засегнати от цифровата намеса. Посолството на Китай в Лондон за момента не е коментирало въпроса, но Пекин обичайно отрича да участва в подкрепяни от държавата хакерски кампании.

Институциите на ЕС засега не са засегнати от кибератака на хакери, насочена предимно към организации в Западна Европа. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос.

Засега не разполагаме с данни комисията да е била на прицела на подобно нападение, каза той. Не ни е известно да са засегнати и други институции на ЕС. Ако настъпи промяна, ще съобщим, допълни говорителят.