Собствениците на криптовалути са загубили общо 11,5 млрд. щ. долара от хакери и измамници през 2022 г., установиха анализатори на TRM Labs. Въпреки срива на цените на криптовалутите, обемът на престъпленията, свързани с криптовалути, в долари почти не се е променил от 2021 г. насам.

Биткойн се използва от киберпрестъпниците все по-рядко. През 2022 г. най-малко 7,8 млрд. щ. долара в криптовалути са били инвестирани в пирамидални схеми, а 3,7 млрд. щ. долара са били откраднати. Сумата, похарчена за незаконни вещества в даркнет, е 1,5 млрд. щ. долара. Приблизително 2 млрд. щ. долара са откраднати от атаки срещу мостове за свързване - услуги, които предлагат прехвърляне на средства от една блокчейн верига в друга. Киберпрестъпниците все по-често избират тази схема на атака, за да направят движението на активи по-трудно за проследяване.

Популярността на биткойн сред хакерите и измамниците е намаляла значително. Докато през 2016 г. на най-голямата криптовалута се дължаха две трети от кражбите, през 2022 г. биткойнът пое едва 3% от тази дейност. По-голяма популярност сред киберпрестъпниците имат блокчейнът на Етериум (68%) и Binance (19%).

Биткойнът губи позиции и в друга престъпна схема. През 2016 г. той беше единствената криптовалута, използвана за финансиране на тероризъм. А през 2022 г. за тази цел се използва блокчейнът TRON - делът на активите, изградени в тази мрежа, е достигнал 92 процента.

Популярността на мрежата се дължи на ниските такси - по същата причина тук се осъществява по-голямата част от оборота на стабълкойна USDT. През май 2023 г. киберпрестъпници откраднаха криптовалута на стойност 71 млн. щ. долара. А през юни от потребителите на Atomic Wallet бяха откраднати над 100 млн. щ. долара - най-големият хак за годината.