Европейският парламент обсъжда възможността за налагане на USB Type-C като единен интерфейс за смартфоните, които се продават в ЕС. Макар че почти всички устройства с Android от среден и висок клас използват именно този порт, все още има модели, които разчитат на по-стария micro USB. От друга страна Apple разчита на Lightning порт, но според слуховете компанията може да използва USB Type-C в моделите си от 2021 г., предава Mobile Bulgaria.

И преди имаше опити за преминаване към един стандарт (тогава micro USB), но се разчиташе на доброволни начала. Законопроектът за осъвременената директива за радиооборудване беше приет от Европейския парламент, като предстои да бъде одобрен и от Съвета. След това страните членки ще имат две години, за да го транспонират в националните си закони, а производителите ще имат още една година, за да го приложат.

Целта, разбира се, е да се намалят електронните отпадъци, които се генерират от използването на разнообразни зарядни и аксесоари. Според ЕС предложението ще доведе до редуциране на тези с отпадъци с около 51 000 тона годишно. Наличието на единен стандарт ще е от полза и за домакинствата, а и за офис пространствата с много потребители, където няма да се налага всеки да разполага с отделно зарядно.

Големият потърпевш от тази промяна ще бъде Apple. През 2009 година компанията подписа меморандума за разбирателство за преминаване към micro USB, но после се възползва от вратичка, която позволи на производителите да продължат да ползват своите зарядни, ако осигурят адаптер. През 2014 ЕС прие директива за радиооборудване, в която отново стана дума за разработването на единен стандарт.

Apple обаче настоя, че в тънките й устройства не може да се добави новата тогава технология USB-C и заяви, че осигряването на стандарта ще й струва 2 милиарда долара. МКомпанията вече ползва USB Type-C портове в моделите iPad от 2019, но смартфоните й все още са с Lightning интерфейс. Ако регулацията бъде приета устройствата на Apple в Европа ще трябва да получат друг начин за зареждане - компанията може да приеме USB-C или пък да премахне всички портове и кабели и заложи на безжична технология.