Уебсайтовете на арбитражните съдилища на Русия бяха хакнати рано тази сутрин. На главните им страници се появи съобщение с обиди срещу руския президент и руснаците заради "военната операция" в Украйна. Текстът съдържаше и искания за импийчмънт и процес в Хага за Путин и призив за освобождаване на политически затворници.

От съобщението, в което е използвано обръщението "скъпи мои бивши сънародници", се прави връзка, че атаката е извършена от бивш руски гражданин.

Засегнати са уебсайтовете на арбитражните съдилища на Хабаровския и Приморския край, Москва и други региони. Атаката е започнала около 5:00 московско време, а съобщението стана недостъпно в сайтовете около 6:15 часа. Самите сайтове също станаха недостъпни за потребителите.

Всички сайтове на арбитражните съдилища са разположени на една московска платформа. Експертите се опитват да разрешат проблема, съобщи прессекретарят на Арбитражния съд на Приморие Инга Сорокина пред РИА Новости.

В Китай преди това говориха за атаките на американски хакери срещу Русия. Според Държавния координационен център на Китай, който ръководи усилията за предотвратяване и откриване на заплахи за киберсигурността в страната, хакерите използват хакнати компютри в Китай, за да предприемат кибератаки срещу Русия, Украйна и Беларус.

На 28 февруари няколко руски медии също станаха обект на хакерска атаката от страна на групата на "Анонимните" заради войната в Украйна. Хакерите изпратиха съобщение с призив да бъде прекратено "това безумие".