Предпазването на камерата на смартфона може да се осъществи посредством калъфи с плъзгачи или със специално фолио, предназначено за тази част от телефона. За да предотвратим надраскването на обектива, трябва да внимаваме къде и как го оставяме - препоръчително е да не поставяме устройството на страната, където е камерата, както и да не го излагаме на директно слънце. Намокрянето също не е желателно, тъй като влагата би могла да повреди всички компоненти.

Как да предпазим камерата на телефона от надраскване?

Надрасканият обектив на телефона е често срещано явление и е една от причините да посетим сервиз за ремонт на мобилни апарати. Драскотините по предното стъкло не само развалят естетиката на устройството, но и могат да попречат на създаването на хубави снимки, ако са по обектива. За да се избегнат подобни щети, могат да се използват протектори и калъфи с капак, който да се отстранява при необходимост.

От онлайн магазин аксесоари Mobel.bg съветват старателно да предпазваме предната и задната камера на телефона, за да предотвратим влошаването на функцията за снимане, а впоследствие и преждевременната му смяна. Всеки е добре да знае следното, когато говорим за защита на мобилния апарат от повреди и надраскани участъци:

  • Използвайте протектори за камера

Те са сигурен начин, при който дори и телефонът да падне на земята, неговият обектив няма да бъде надраскан или да се счупи, напомнят от Mobel.bg. Използването на PVC или стъклен протектор ще защити обектива и светкавицата, а правенето на снимки и видеа няма да бъде възпрепятствано. Противоударните свойства на материала и неговата способност да изолира влагата го правят неразделна част от поддръжката на мобилния апарат. Протекторите от поликарбонат са също сред препоръчителните решения в случая.

  • Внимавайте къде и как поставяте телефона

За да не се надраска обектива на телефона, трябва да се внимава къде се поставя. Добре е да не се слага върху влажни и прашни повърхности и да се избягва прекия контакт със слънце. Препоръчително е да се оставя по начин, по който светкавицата и обектива не се излагат на риск от надраскване и счупване. Специалистите препоръчват да не оставяме устройството на места, от които е възможно да падне - края на масата, задния джоб и отворена чанта.

  • Избягвайте носенето на телефона заедно с ключове

Често в бързината не сме особено внимателни къде прибираме своя смартфон. Той не бива да се съхранява заедно с ключове и други метални предмети, защото това би причинило надраскване. Препоръчително е да се поставя в отделен джоб в якето или в чантата, в който няма други твърди или остри елементи.

Кога камерата е за ремонт или за смяна?

Колкото и да сме внимателни при използването на своя смартфон, отново може да се наложи да го занесем на ремонт. Повредената и надраскана камера е сред честите причини да посетим сервиз, за да я поправим или сменим. Ето при какви обстоятелства е необходим ремонт:

  • лошо или невъзможно заснемане - размазани или тъмни фотографии, неспособност за добър фокус и др.;
  • тъмен екран - недвусмислен сигнал, че е наложително да посетим сервиз за мобилни апарати;
  • получаването на съобщения за грешки - това е също повод да посетим техник, който да установи повредата и да я отстрани;

Ако се налага смяната на надраскан преден или заден обектив, е важно да се използват оригинални части. Така ще се постигнат високи резултати, а камерата ще продължи да работи още дълго време. За целта е добре да се избере оторизиран сервиз, който може да предложи на своите клиенти качествени решения и да гарантира оригиналния произход на своите продукти.