Руската държавна корпорация Роскосмос е обявила търг, за да намери компания, която може да застрахова изстрелването на най-новата  ракети-носител "Союз-ФГ" с пилотирания космически кораб "Союз МС-15", съобщава сайтът на корпорацията.

Застраховката трябва да покрива всички възможни застрахователни събития, включително скачването му с МКС. Р

Роскосмос е готов да предложи 266 милиона 913 хиляди рубли като сума на застрахователната премия. Самата цена на застраховката ще бъде 4 милиарда 236 милиона рубли.

Союс ФГ ще стартира от Байконур на 25 септември. На борда на космическия кораб "Союз MS-15" ще бъдат Олег Скрипочка (Роскосмос), Джесика Мейр (НАСА) и първият астронавт от ОАЕ, Хаззаа Ал Мансури.

Това изстрелване ще бъде последното, при което ще бъде използвана украинската система в ракетите "Союз-ФГ". От 2020 г. се планира ракетите да стартират с помощта на изстрелващото командно устройство "Союз-2.1а" с руска цифрова система за управление.

Първиото изстрелване на космическия кораб "Союз" с тази ракета беше направен през август, по-рано той беше използван само за изстрелване на космически кораб и спътниците "Прогрес".