Според данни на корейското Министерство на науката и технологиите и на Института за информационни технологии и планиране през миналата година износът на корейски мобилни телефони е спаднал с 23% на годишна база, предава Mobile Bulgaria.

По този начин е достигната най-ниската стойност за последните 16 години. Според публикуваната информация през 2018 година корейските компании са изнесли телефони за 14.61 милиарда долара, което е с 4.42 милиарда долара по-малко от постигнатото през 2017.

По-нисък резултат е имало само през 2002 година, когато износът на мобилни телефони е бил на стойност 11.36 милиарда долара. Абсолютният пик пък е бил достигнат през 2008. Тогава износът е бил на стойност 33.44 милиарда долара. Основната причина за слабия резултат е пазарът в Китай и Хонконг. Там спадът на годишна база е 37%, а приходите са 4.3 милиарда долара.

Положението в САЩ също не е особено добро, като корейските компании са изнесли с 10% по-малко смартфони и са постигнали приходи от 5.05 милиарда долара. Именно големият спад на китайския пазар обаче е превърнал САЩ в най-големия пазар на корейците. В доклада се отчита също, че износът на полупроводници е достигнал исторически връх и е генерирал 128.15 милиарда долара.