Илон Мъск активно търси нов главен изпълнителен директор на Twitter Inc, съобщи Дейвид Фабер от CNBC, след като милиардерът загуби гласуването, което публикува в социалната мрежа с въпрос към потребителите дали трябва да се откаже от ролята си на ръководител на компанията.

Според резултатите, получени в понеделник сутринта, повече от 10 милиона гласа, или 57,5%, са били в полза на оттеглянето на Мъск. Мъск пое ангажимент да се съобрази с резултатите, когато пусна анкетата, но ден по-късно той написа повече от 10 туита, без да смене пряко резултата. Мъск отговори на туит, в който се предполагаше, че анкетата може да е била манипулирана от ботове, с една-единствена дума: "интересно".

След това Мъск обяви, че занапред само потребители на Twitter, чиито профили в социалната мрежа са верифицирани чрез синя отметка за автентичност, ще имат право да гласуват по въпроси, свързани с политиката на онлайн платформата. Това бе първият публичен коментар на предприемача, след като милиони потребители на "Туитър" гласуваха, че той трябва да напусне поста на главен изпълнителен директор на компанията, която управлява социалната мрежа.

Междувременно Мъск пусна и нов туит, в който твърди, че властите в САЩ са плащали милиони на Twitter, за да го цензурират.

През последните седмици Twitter публикува вътрешна документация, в която се разкрива, че в навечерието на президентските избори през 2020 г. тогавашните собственици са работили с властите, за да ограничат разпространението на информация за скандалното съдържание на лаптоп, изгубен от сина на президента на САЩ Хънтър Байдън.

"Правителството е платило милиони долари на Twitter, за да цензурира информация и да я държи далеч от обществеността", пише Мъск.

Известно е, че лаптопът на Хънтър Байдън съдържа множество доказателства за разгулния му начин на живот. Преди изборите Демократическата партия, симпатизиращите ѝ медии и социалните мрежи се опитват да премълчат историята и да я представят като "руска дезинформация".