Meta поиска от Тверския съд в Москва да отложи разглеждането на иска на Генералната прокуратура на Руската федерация за забраната й на територията на Русия като екстремистка организация, съобщава ТАСС.

Корпорацията на Зукърбърг е помолила за още време, за да подготви своята юридическа позиция.

Съдът не удовлетвори искането на компанията и не й предостави време за подготовка за разглеждане на иска по същество, информира "Интерфакс".

"Meta се явява чуждо юридическо лице, което няма юридическо представителство в Руската федерация. На това основание молим да прекратите производството по въпросното дело", заяви юрист на компанията, цитиран от ТАСС.

От руското обвинение обаче дадоха да се разбере, че нямат намерение да отлагат.

"Юристът на Meta имаше достатъчно време за подготовка за началото на делото. Нашето искане е внесено в Тверския съд в съответствие с процесуалните норми", реагира представител на прокуратурата, цитиран от руската държавна информационна агенция.

Главната прокуратура обоснова искането за забраната, като се обоснова на федералния закон за борба с екстремизма. Роскомнадзор пък започна да блокира Instagram от 14 март, а Facebook - от 4 март.

В случай на забрана на Meta, няма да се търси отговорност от гражданите, че ползват че използват Facebook и Instagram, заяви прокуратурата в съда, уточнява РИА "Новости".

В заседанието участваха двама прокурори, представители на ФСБ и Роскомнадзор.

До искането за забраната се стигна, след като Фейсбук, вече преименуван на Meta, обяви, че няма да спира закани за насилие спрямо руснаци и руски войници.

Руската държава реагира остро в лицето на говорителя на Външното министерство Мария Захарова. Последва промяна в позицията на компанията на Зукърбърг, която ограничи призивите за насилие към руснаци във Фейсбук за всички други, освен за украинците в Украйна.

Това обаче не промени руската позиция за забрана на социалната мрежа на нейна територия.