Традиционно в края на февруари в Барселона се провежда едно от най-големите технологични събития за цялата година - Световният мобилен конгрес (MWC). В столицата на област Каталония всички големи компании показват най-новата си продукция, задават се тенденциите за цялата година и обикновено има куп събития и срещи между решаващи фактори в бранша.

Не малко от посетителите на MWC са от Китай, а както може да се предположи изложителите от тази част на света също са болшинство. Този фактор, в комбинация с развитието на коронавируса през последните дни породи не малко спекулации, че конгресът може да бъде отложен.

Вероятно наистина не е най-добрият момент на едно място да се съберат повече от 100 хиляди човека, като не малка част от тях са били в засегнатите от вируса райони, или поне са били в контакт с хора, които са били там.

Световната GSM Асоциация GSMA - организацията, стояща зад конгреса, излезе с официално изявление, че спекулациите не отговарят на истината и няма възможност конгресът да бъде отложен за по-късна дата. Между 24 и 27 февруари събитието ще се проведе, но от GSMA обявиха, че ще следят развитието на ситуацията много внимателно, а може да се приложат и допълнителни мерки, ако до тогава има заболели от вируса в Испания (към момента в страната все още няма нито един регистриран случай). Те обявиха, че поддържат постоянна връзка със Световната здравна организация, за да гарантират по най-добрия начин безопасността на всичките си гости.

Организаторите на събитието, което е след малко повече от три седмици, се надяват до тогава развитието на вируса да бъде овладяно, за да можем да видим някои доста интересни премиери, които се задават. Вече има анонси за много интересни събития от Honor, Motorola, LG и др.