Специалистите на НАСА, занимаващи се с изследване на Марс, са се сблъскали с проблема да определят разстоянието при изучаване на изображения на Червената планета, изпратени от един от марсоходите, тъй като това е трудно да се направи само с двуизмерни изображения. За тази цел НАСА е създала виртуален свят, който позволява на изследователите да изучават пейзажа с помощта на VR очила.

Сега учените разработват VR технология за работа с данните, изпратени от марсоходите. Екипът на Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL) разработва новата технология. Преди това изследователите са се опитвали да използват стереоизображения, но този подход не осигурява достатъчно реалистично потапяне в околната среда.

НАСА изтъква, че геолозите вече са използвали VR за създаване на поглъщаща среда, която им е позволила ефективно да определят разстоянието и размера на обектите на Марс. Това подтикнало екипа на JPL да използва VR, за да обработва по-сложните "многоизмерни" данни от марсохода "Кюриосити".

От JPL отбелязват, че в 3D "възприятието се държи по различен начин, а анализаторът може да погледне към всеки научен или инженерен проблем и да види модели и корелации по-ясно, отколкото в плоския вариант".

Компанията се възползва от подкрепата на изследователи от Калифорнийския технологичен институт, които са проучили възможността за създаване на потапяща среда за визуализация на научни данни и сътрудничество. Заедно те са създали софтуер, който използва 3D визуализация за изследване на връзките между данните.

За да се подобри ефективността, софтуерът включва други технологии, като например изкуствен интелект, които улесняват намирането на модели и връзки.

Разработеният софтуер може да се използва на настолни компютри и е съвместим с няколко популярни VR модела. Според НАСА новата технология може да се използва навсякъде, където се работи с големи количества данни, но е най-подходяща за банковия сектор, търговията на дребно и медицинските изследвания.

Тя може да се използва за визуализиране на данни, като например електронна таблица, в голяма "селекция от данни", без да се налага преместването им от местата за съхранение.