Телефонните обаждания съществуват от 147 години, iPhone - от 16 години, а видео гласовите съобщения FaceTime - от около седмица.

Не е изненадващо, че начинът, по който се обаждаме, се е променил драстично заедно с напредъка на технологиите. Сега хората могат да провеждат разговори на публични места с помощта на своите смарт часовници, да виждат превърната в текст гласовата поща в реално време и половин ден да говорят с чужбина, без да се притесняват от цената.

Телефонните норми също се променят бързо, което кара някои хора да се чувстват изостанали или объркани. Неписаните правила за общуване по телефона се различават значително между поколенията, което води до недоразумения и разочарование от всички страни.

Разговаряхме с експерт по етикет и с хора от всички възрасти за техните собствени проблеми с телефона, за да предложим следните насоки, които да помогнат на всички да се ориентират в телефонните разговори през 2023 г.

Те ще варират в зависимост от връзката ви, възрастта ви и контекста на разговора. Колкото по-близки сте с някого, толкова по-малко важат правилата. Продължавайте да се обаждате по FaceTime на майка си без предупреждение, докато си миете зъбите.

Ето основните положения за това кога и как да се обаждате по телефона и защо трябва да помислите два пъти, преди да оставите гласово съобщение.

Не оставяйте гласова поща

Гласовата поща е артефакт от дните преди текстовите съобщения. Ако имате информация, която трябва да бъде предадена точно и своевременно, много по-добре е да я предадете писмено като текст или имейл. Повечето телефони вече транскрибират гласовата поща, така че има вероятност хората дори да не слушат какво сте казали, а вместо това да прочетат (евентуално некоректна) текстова версия.

Изключенията от правилото да не се изпращат гласови съобщения са обаждания до хора, които биха искали да чуят гласа ви, независимо какво казвате, или споделяне на някакъв вид аудио преживяване. Помислете си за най-добри приятели и членове на най-близкото семейство, които пеят "Честит рожден ден", съобщение от приятели на концерт на Тейлър Суифт или просто "Обичам те".

Ако имате дълга интересна история, която искате да разкажете, помислете дали да не я изпратите в гласово съобщение. Това е най-доброто средство за монолог.

Пращайте текстови съобщения, преди да се обадите

Да се обадите на някого без предупреждение може да се стори стресиращо за получателя. Вместо това му изпратете предварително текстово съобщение, за да го попитате дали е свободен да говори сега, дали може да ви се обади, когато е свободен, или дали може да избере време, в което би искал да разговаряте. Ако това е човек, на когото се обаждате редовно, разберете кое е идеалното време за това, например след работа или в неделя следобед.

Формулировката и контекстът са от ключово значение за тези текстове преди обаждането. Едно обикновено "обади ми се" може да изглежда неотложно и да накара някого да си помисли, че има спешен случай. Уточнете дали е спешно или просто за наваксване. Ако става въпрос за конкретна тема, споменете в текста за какво искате да разговаряте, за да могат от другата страна да се подготвят.

Тези стъпки са особено необходими при видеоразговори. Да хванете някого на видео в неочакван момент може да бъде неловко за всички участници. Почти никога не трябва да започвате видеоразговор без предупреждение.

Не е необходимо да отговаряте на телефона

Отговорността не е само на лицето, което набира номера. Това, че някой ви се обажда неочаквано, не означава, че трябва да вдигнете. Ако сте в ресторант, ползвате тоалетната или сте на среща, изключете звука и върнете обаждане в удобно за вас време.

"Всички ние имаме контрол над телефоните си и можем да решим дали е подходящият момент да отговорим", казва Лизи Пост, експерт по етикет и съпредседател на Института "Емили Пост". "Ако някой ви прекъсне и вие се сърдите за това, познайте чия е вината? Вие сте този, който е отговорил на обаждането, когато не е трябвало", обяснява тя.

За да бъдете по-учтиви, изпратете съобщение. Смартфоните ви позволяват да изпратите автоматичен отговор, когато не можете да отговорите, което е удобно, ако искате да кажете, че можете да пишете, но не и да говорите, или че ще се обадите по-късно. Помислете дали да не добавите персонализиран отговор в настройките или всеки път да пишете нещо ново. Текстовете по подразбиране понякога могат да изглеждат малко груби.

Емоциите са за разговор (гласово съобщение), а фактите - за текст

За много неща изобщо не е необходимо да се провежда телефонно обаждане. Когато се опитвате да изберете най-добрия начин за комуникация, помислете какво искате да кажете.

Всичко, което изисква нюанси като мнения или емоционални въпроси, е най-добре да се направи по телефона, включително спорове, наваксване на отношенията или личен контакт. Фактологичните актуализации, координирането на плановете или всичко, което е по-кратко и ясно, често работи най-добре в писмена форма. Ако нещо е сложно и ще се проточи твърде дълго като размяна на текстови съобщения, продължете и попитайте дали можете да поговорите.

"Никой не се кара добре чрез текстово съобщение", казва Пост. "Разбирам, че понякога се чувствате по-добре да се карате чрез текст, защото всъщност не се изправяте срещу човека, но по телефона става много по-бързо."

Освен ако не е спешно, не се обаждайте

Ако някой не отговори на обаждането ви, не се отказвайте и веднага му се обадете отново. Ако не са ви отговорили на текстовото съобщение за пропуснатото обаждане, не изпращайте имейл за това. Ако става въпрос за спешен случай, ясно заявете това веднага в текстово съобщение.

Разумно използване на видео гласова поща

Гласовата поща е мъртва. Да живее видео гласовата поща. Apple наскоро въведе нова функция в актуализацията на iOS 17, която ви позволява да оставите видеосъобщение, когато някой не отговори на вашето видео обаждане. Това е глупаво и забавно и трябва да се използва по този начин, но имайте предвид, че не всеки ще ги намери за възхитителни.

Останете неподвижни по време на видеоразговори

Видеоразговорите във FaceTime, Google Meet, Zoom или Skype трябва да привличат цялото ви внимание. Подпрете телефона си някъде така, че цялото ви лице да запълва екрана, а не само челото и носа ви, и останете неподвижни, докато разговорът приключи. Когато хората, особено децата, се движат по време на видеоразговор, това може да дезориентира човека от другата страна. Ако искате да се разхождате наоколо и да вършите домакинска работа, докато говорите, преминете към гласово обаждане.

Не използвайте високоговорител на обществени места

Въпреки че много хора (включително и аз) обичат да подслушват клюките на непознати, обикновено се смята за лош тон да се използва високоговорител на обществени места. Независимо дали става въпрос за обикновено обаждане, видеоразговор или разговор със смартфон, използвайте слушалки или го оставете за по-късно. Слушалките обаче решават само половината от проблема, тъй като хората все още трябва да чуват вашата част от разговора. Ако се намирате в претъпкано място, например в офис или магазин, съобразявайте се с личното пространство на другите хора и със силата на собствения ви глас.

Видеоразговорите на обществени места също са чувствителен въпрос. Около вас има непознати хора, които не са дали съгласието си да бъдат заснети с камера, а и те също могат да видят нещо, което не би трябвало да видят на екрана ви. Подгответе се за това по подходящия начин.

Започнете да проверявате обажданията

Apple добави и нова функция за скрининг на обаждания в iOS 17, която транскрибира гласовата поща в реално време, което означава, че можете да решите, докато остреща говорят, дали да отговорите на телефона. За всеки, който е достатъчно възрастен, за да притежава телефонен секретар, това е възхитително връщане назад. Използвайте тази функция, за да избегнете измамнически обаждания от непознати номера, вместо да отговаряте на всички от любопитство.

Функцията е все още нова, така че ще трябва да видим как хората ще се чувстват, когато бъдат игнорирани, освен ако нямат да кажат нещо стойностно.

Не спирайте да говорите по телефона

Телефонните разговори не са мъртви! Въпреки че телефонните разговори може да са по-рядко срещани или да изискват повече планиране, отколкото преди, те все още са чудесен начин за комуникация. Разговорът с човек в реално време може да укрепи взаимоотношенията, да подобри психичното здраве и да намали самотата.