Руски съд глоби "Гугъл" (Google) с 4 милиона рубли заради разпространение на недостоверни данни за загубите на руските въоръжени сили по време на "специална операция" в Украйна и за броя на цивилните жертви, предаде ТАСС.

Съдът призна компанията "Гугъл" за виновна заради "неизтриване на информация, забранена в Руската федерация". Наложената глоба е в размер на 4 милиона рубли, съобщи съдия Тимур Вахрамеев. Изслушването се проведе в отсъствието на представител на "Гугъл".

От материалите по делото следва, че видеоклипове, публикувани в Ютуб (YouTube), съдържат неточни данни за подслушвания на телефонни разговори между руските военни и техните роднини, където те съобщават за тежки загуби.

Съдът също така глоби "Гугъл" със 7 милиона рубли за разпространение в Ютуб на пропагандни материали на украинския полк Азов и украинската неонацистка група Десен сектор (забранена в Руската федерация), както и на други забранени организации.

По-рано Главната прокуратура поиска "Гугъл" да премахне тези материали, но това не се случи.

В решението на съдията се посочва още, че надзорната агенция също е поискала да бъдат премахнати видеоклипове от официалния канал в Ютуб на Алексей Навални. Компанията обаче не направила и това.

От 2021 г. руските съдилища редовно налагат глоби на чуждестранни ИТ компании за отказ да премахват забранено съдържание. 

Днес стана ясно още, че Русия е наложила санкции и срещу шефа "Мета", компанията майка на социалната мрежа "Фейсбук" - Марк Зукърбърг, както и срещу още 28 други американци, сред които вицепрезидентката Камала Харис. Санкции са обявени от руската страна и срещу 61 канадци, предадоха БТА и Ройтерс, позовавайки се на руското министерство на външните работи.

На тези хора е наложена забрана да влизат в Руската федерация за неопределен период от време. Мярката е предприета в отговор на санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Санкционният списък включва политици, бизнесмени и журналисти. Сред тях, освен Камала Харис и Марк Зукърбърг, са и заместник-министърката на отбраната на САЩ Катлийн Хикс и говорителят на Пентагона Джон Кърби.