"Г-н Уотсън, елате тук, искам да Ви видя!" или "Г-н Уотсън, елате тук, имам нужда от Вас!" - две изречения с много малка разлика. Две изречения, записани в дневниците на участниците в първия телефонен разговор в историята - изобретателят Александър Бел (говорещият) и сътрудникът му Томас Уотсън (слушателят).

Денят е 10 март 1876 г. - епохален пробив в сферата на комуникациите, но и първи случай, в който казаното по линията и чутото от другата страна са се разминали. Не е случайно, че за подобни ситуации - с участието на техниката или без, има хубав и вероятно не само български израз: "Развален телефон".

Самият Бел определя качеството на речта през своя първи телефон като "неясно и приглушено". През годините той и поелите щафетата след него инженери отделят много време, енергия и средства, за да подобрят качеството на телефонните разговори. Линиите първо стават междуконтинентални, след това - цифрови и мобилни. Със сигурност има развитие, но даже и днес всеки от нас може да се сети за свое скорошно преживяване, свързано с лоша връзка и невъзможност да се разберете с човека от другата страна на слушалката.

Технологии като VoLTE от A1 искат да оставят това в миналото. Те съчетават модерните алгоритми за висококачествено компресиране на информацията с мащабите на мобилните мрежи и инфраструктурата на телекомите. Целта е ясна - разговорите с близките ни хора да носят възможно най-много от усещането за общуване на живо.

Снимка: Wikimedia Commons

Какво е VoLTE?

VoLTE е съкращение на Voice over LTE (т.е. "глас по LTE/4G"). Това ще рече, че разговорът се осъществява по 4G или 5G ULTRA мрежа чрез пакети от данни. Така се предават до 6 пъти повече информация в секунда в сравнение със старите 2G и 3G мрежи.

За потребителите това значи, че получават разговори с HD и HD+ качество - разликата в отчетливостта на всяка дума е забележима.

VoLTE от A1 не изисква допълнително заплащане и не изразходва мегабайтите от тарифния план.

Какво е необходимо, за да използвате VoLTE от A1?

Хубавото на VoLTE е, че е добре развита технология, която се прилага от телекомите и производителите на устройства по света. Така за потребителите е необходимо просто да изберат смартфон, който е съвместим с VoLTE от A1 и е с актуална версия на операционната система.

При повечето нови устройства услугата е активирана по подразбиране, а при iPhone 6S до 11 включително тя се включва от менюто на апарата.

Какво става с мобилния интернет?

Една от слабостите на по-старите технологии за провеждане на мобилни разговори е, че докато говорите устройството ви трябваше да мине в 2G/3G режим и така мобилният интернет или се изключва напълно, или скоростта му пада значително. Допреди няколко години това не изглеждаше като особено голям проблем. Мобилните телефони не се използваха в многозадачен режим - или говорим по тях, или сърфираме в интернет, но не и двете едновременно.

Днес е различно и чрез VoLTE е напълно възможно да разглеждаме току-що изпратената от партньор оферта, докато говорим с него с помощта на хендсфрий или просто да използваме служебния си смартфон като точка (hotspot) за 5G ULTRA достъп за своя лаптоп, докато работим извън офиса.

Използването на 4G/5G ULTRA мрежата за телефонни разговори означава, че връзката с интернет се запазва толкова добра, колкото е била и преди да позвъним или да ни потърсят.

Как звучи това на фона на Бел и Уотсън, които трябвало да крещят в слушалката на първия телефон или на нашите собствени "приключения" със смущенията в мобилните ни връзки повече от век по-късно? С масовото навлизане на VoLTE най-накрая може би ще излезе от употреба словосъчетанието "развален телефон".

Снимка: А1