Британският активист Джъстин Гатман, който се занимава със защита на потребителите, е подал иск срещу Apple в местния Апелативен съд по конкуренцията. В изявлението си ищецът твърди, че американската компания умишлено е забавила работата на по-старите iPhone-и и е ускорила времето за разреждане на батерията чрез актуализиране на софтуерната си платформа iOS.

Съобщава се, че активистът е подал иска от името на 25 милиона британски собственици на различни модели iPhone, които са засегнати от проблема. Документът засяга iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X. Общата сума на иска е 769 млн. паунда (около 929 млн. щ. долара).

Става въпрос за актуализация на мобилната операционна система iOS, която беше пусната през 2017 година. В описанието ѝ се казва, че се очаква с нея да се удължи животът на батерията. След инсталирането обаче собствениците на по-стари модели iPhone са забелязали намаляване на скоростта на устройствата, по-бързо изтощаване на батерията, както и други проблеми. Според потребителите, Apple умишлено е забавила работата на по-старите iPhone-и, за да ги насърчи да купуват нови устройства.

Това не е първият подобен иск, подаден срещу Apple. През 2017 г. американската компания призна, че умишлено е забавила работата на по-старите iPhone-и, за да ги предпази от внезапно изключване, като отбеляза, че животът на смартфоните никога не е бил умишлено съкращаван. Преди това Apple плати 113 млн. щ. долара обезщетение на американските потребители в Аризона и 500 млн. щ. долара в Калифорния.