Русия представлява най-сериозната непосредствена заплаха за Великобритания в киберпространството, а амбициите на Китай да доминира в редица нови технологии ще променят през 21-ви век света, в който живеем, заяви директорката на британски център за киберсигурност, цитирана от Ройтерс.

"В киберсигурността, както и в други области на сигурността, Русия представлява най-сериозната и непосредствена заплаха за Великобритания", каза главната изпълнителна директорка на Националния център за киберсигурност (NCSC) Линди Камерън.

"Трябва да сме наясно с амбициите на Китай в технологичното развитие", заяви Камерън, бивша служителка в министерството за Северна Ирландия. "Китай ще промени света, в който живеем по много по-фундаментален начин, отколкото Русия", добави тя.

Камерън предупреди да не се изпада в самодоволство и каза, че изпълнителните директори на компаниите трябва да отделят повече внимание на киберсигурността.

"Киберсигурността все още не се приема толкова на сериозно, колкото би трябвало, и просто не е станала част от мисленето на хората, които вземат решения в компаниите", каза тя.