Учени от Лондонското училище по икономика и политически науки са установили колко често потребителите посягат към смартфоните си без причина. Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Computers in Human Behaviour".

Изследователите са провели експеримент, в който са участвали 37 души от три европейски държави. Участниците са записвали обичайното си поведение със смартфони на камера в продължение на три дни.

Резултатите показват, че 89 процента (9 от 10) от взаимодействията със смартфона са спонтанни и нямат причина. Участниците средно са използвали телефона за малко повече от минута, като в половината от случаите за по-малко от 23 секунди.

На практика вземането на смартфона се случва по начин, наподобяващ този на вземането на цигара от кутията от закоравял пушач. Реакциите са спонтанни, бързи и без причина. Изследването показва, че виновни за това са не постоянните известия на телефона, а самите потребители.

Други изследвания разкриват, че притежателите на смартфон са изключително тревожни, ако излязат навън без него или той не е до тях в стаята. Само преди около 2-3 десетилетия хората излизаха навън без телефони и не страдаха от подобна тревожност.

Това говори, че смартфоните са изключително пристрастяващи и досущ като цигарите отказването от тях е доста трудно.