Смартфон индустрията търпи трансформация, поради пандемията и развитието на пето поколение (5G) мобилни комуникации, сочи анализ на Counterpoint Technology за световния пазар на умни телефони през второто тримесечие на годината, предава technews.bg.

В периода април-юни пазарът на смартфони регистрира най-големия спад в историята си. Продажбите са намалели с почти една четвърт - 23%. Това се дължи на самоизолацията на хората и временното затваряне на магазини за мобилни телефони.

Средната цена на смартфоните в световен мащаб се е покачила с 10%. Ръст е регистриран във всички региони, с изключение на Латинска Америка. Тази ситуация се обяснява с формирането на сегмента на 5G устройствата, цените на които бяха доста високи през второто тримесечие.

Освен това, на фона на 23 процента спад на общия пазар, категорията на премиум смартфоните отчете само 8 процента спад. Това провокира увеличение на средната цена на устройствата, коментира Counterpoint.

Общите приходи на доставчиците на смартфони от април до юни включително са намалели с 15%, в сравнение със същия период на 2019 г. Около една трета (34%) от постъпленията отиват при Apple. Още 20% получава Huawei, която е под американски санкции. Samsung контролира около 17% от пазара в парично изражение.