Twitter възнамерява да принуди Илон Мъск да плати договорените 44 милиарда долара за закупуване на технологичната компания, след като по-рано във вторник шефът на Tesla обяви, че "покупката не може да продължи напред", освен ако социалната медия не успее да удостовери броя на фалшивите и спам акаунти, съобщава "Файненшъл таймс".

Базираната в Сан Франциско група направи коментарите в подробна документация, която също така очертава бурните седмици в края на март и през април, когато Мъск разкри, че се е превърнал в голям акционер в компанията, придобивайки над 9% от акциите, след което заяви, че ще закупи Twitter, превръщайки я в частен бизнес проект.

"Twitter се ангажира да завърши сделката на договорената цена", заявиха от компанията във вторник, въпреки че в нейната все още собствена платформа Мъск заплаши да се откаже от сделката.

В понеделник Мъск инжектира сериозни съмнения относно приключването на сделката, заявявайки, че "не е изключена" по-ниска цена за придобиването на Twitter. Той също така се подигра на главния изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал в платформата за социални медии, че не е предоставил доказателство за броя на фалшивите и спам профили.

През последни седмици акциите на Twitter се търгуваха под договорената от Мъск оферта за заплащане на 54,20 долара за акция, но поевтиняха още по-рязко, след като милиардерът предложи, че може да се откаже от сделката, припомня БНР.

В понеделник акциите на Twitter паднаха с над 8%, затваряйки на ниво от $37,39 за акция.

Продължаващите и днес изявления на Мъск водят до ново поевтиняване на акциите на Twitter с около 1,8% към $ 36,72 преди старта на днешната търговия на Уолстрийт.

Goldman Sachs би спечелила 80 млн. долара, а JPMorgan 53 млн. долара от консултирането на Twitter по сделката, показват документи на компанията.