Илон Мъск подхрани предположенията, че може да се опита да предоговори придобиването на Twitter, като заяви снощи на частна онлайн конференция, че не може да се изключи възможността за сделка на по-ниска цена, съобщи Блумбърг.

Веднага след това изказване акциите на Twitter поевтиняха с 8,2 на сто.

Опасенията, че Мъск може да се откаже да придобие социалната мрежа за първоначално обявените 44 милиарда долара се засилиха, след като той постави под съмнение обявените публично данни за процента на спамовете и фалшивите профили в неговата услуга. Миналата седмица най-богатият човек в света обяви, че споразумението за "Туитър" временно е спряно в очакване на подробности по изчисленията, според които фалшивите профили и спамовете всъщност са под 5 процента от нейните потребители, към които може да се насочва реклама в платформата.

В изказването си на конференцията обаче Мъск посочил, че този дял е между 20 и 25 на сто и в някои случаи може да достигне дори 90 на сто, а не 5 процента, както твърди ръководството на социалната мрежа.

Милиардерът, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че сделката няма да продължи, докато ръководството на Twitter не докаже публично, че спамовите акаунти в мрежата са под 5 процента.

Според Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) на САЩ, ако Мъск реши да развали сделката, ще трябва да плати глоба от 1 милиард долара. Ако инициатор на развалянето е Twitter, тогава той ще получи компенсацията. Срокът за приключване на сделката е 24 октомври.

Милиардерът, който е собственик на автомобилната компания Tesla, заяви, че един от приоритетите му ще бъде да премахне спамовете (автоматизирани рекламни сайтове) от платформата, както и намерението си да отмени замразяването на профила на бившия американски президент Доналд Тръмп и да намали модерацията на платформата.

Мъск поиска да бъдат направени тестове по случайно избрани потребители на Twitter, за да се идентифицират роботите, като посочи, че досега не е видял нито един анализ, показващ, че спамовете са под 5 процента от базата потребители.

В момента Twitter не изисква потребителите да се регистрират с истинските си имена и изрично разрешава автоматизирани или пародийни профили, както и псевдоними. Забранено е обаче узурпирането на самоличност и разпространението на спамове, а при лъжливи или манипулиращи послания са предвидени наказания за акаунтите.

Според в. "Ню Йорк пост", цитиран от ТАСС, е възможно Мъск да планира да продаде свои акции от компанията SpaceX за евентуално финансиране на сделката за придобиване на Twitter.

Връзката на Илон Мъск с Китай като най-голям акционер в производителя на електромобили Tesla може да усложни още повече офертата му за придобиване на Twitter, отбелязва Асошиейтед прес. Други компании, които искат да имат достъп до Китай, отстъпват на натиска да следват позициите на Пекин за Тайван и по други въпроси. Но Twitter е блокиран за повечето китайски потребители, подобно на останалите световни социални мрежи, така че китайските власти нямат инструмент за влияние над компанията, въпреки че управляващата комунистическа партия я използва за разпространение на пропаганда в чужбина.

Амбициите на Tesla в Китай могат да дадат на Пекин такъв инструмент за натиск върху Twitter да заглушава гласовете на активисти за човешки права и други критици на властите, или да смекчи правилата си за пропаганда, ако придобиването на социалната мрежа от Мъск за 44 милиарда долара продължи, изтъкват експерти. Китайски потребители са купили половината от автомобилите на Tesla, продадени миналата година. Най-натовареното предприятие на автомобилната компания и нейният главен експортен хъб са в Шанхай.