GSM асоциацията (GSMA), организация с нестопанска цел, подкрепяна от няколко мобилни оператора, обяви намерението си да избави частично човечеството от старите мобилни телефони, които не се използват или рециклират, а лежат като мъртво тегло.

GSMA изчислява, че в момента по света лежат безпомощно 5 милиарда мобилни телефона, които съдържат 50 000 тона мед, 500 тона сребро и 100 тона злато, както и достатъчно кобалт, за да се произведат батерии за 10 милиона електрически автомобила. Според GSMA е много разточително да се съхранява такова количество оборудване, тъй като добивът и рафинирането на металите е енергоемък процес, който води до значително замърсяване.

За да се справят със ситуацията, мобилните оператори, подкрепящи GSMA, се ангажираха с две ключови мерки до 2030 г.: да приемат обратно поне 20% от старите устройства, които продават, и да рециклират 100% от старите телефони, които абонатите им връщат. Тези мерки няма да решат проблема напълно, но могат да го облекчат донякъде.

Сред мобилните оператори, които подкрепиха инициативата, са BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Tele2 и Telefonica. За съжаление никой от тях не присъства на най-големите пазари - Китай, Индия, Индонезия и САЩ, където броя на старите телефони е чувствителен.