Китайският технологичен гигант Xiaomi ще засили предизвикателството си към Apple, като се съсредоточи върху сегмента от висок клас на световния пазар на смартфони, заявява основателят и главен изпълнителен директор на компанията Лей Джун.

"Ще се съревноваваме с Apple по отношение на продукти и да станем най-голямата марка на Китай от висок клас през следващите три години", каза Лей в публикация на платформата за микроблогове Weibo.

Там той потвърди и стратегическата цел на Xiaomi да се превърне в най-големия доставчик на смартфони в света през същия период. За целта китайската компания ще инвестира 15,71 милиарда щатски долара в изследвания и разработки през следващите пет години.

Залозите са високи за Xiaomi, след като Apple свали Samsung, за да стане най-добрият доставчик на смартфони в света през четвъртото тримесечие на миналата година, заграбвайки 22% глобален пазарен дял на фона на силното търсене на своята линия iPhone 13, според публикуван доклад миналия месец от Canalys.

Според анализаторите целта на Xiaomi може да се сблъска с голям проблем, ако се окаже близо до осъществяване.

Те припомнят, че САЩ наложиха санкции над Huawei точно, когато компанията бе станала лидер на пазара. Вашингтон има навика да използва политически лостове и санкции, за да поддържа по непазарен начин своите технологични гиганти.

През 80-те години на миналия век подобни методи са ползвани и срещу японските автопроизводители. Вашингтон има подобна практика и при сключване на военни сделки. Само преди година САЩ обяви, че ще наложи санкции над Индонезия, ако закупи руски изтребители, надявайки се по този начин да спечели договор за своите военни концерни.