Ютюб блокира канала на телевизията на руската Дума "Дума ТВ", която излъчва на живо парламентарните заседания. Мярката предизвика бурни реакции от страна на руски официални представители, които заявиха, че най-популярната в света платформа за видеосподеляне може да бъде санкционирана за това си действие, предаде Ройтерс.

Днес в Ютюб се появи съобщение, че каналът на Думата е "премахнат заради нарушаване на Условията за ползване на Ютюб".

Ютюб, който е собственост на компанията "Алфабет", е под натиск от руския регулатор в областта на съобщенията, информационните технологии и медиите "Роскомнадзор", а властите в Русия веднага реагираха на новината.

"Съдейки по всичко, Ютюб сам си подписа присъдата. Запазете съдържанието си и го прехвърлете на руски платформи. И побързайте", заяви в чат приложението Телеграм говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Държавният телекомуникационен регулатор съобщи, че е поискал от Гугъл незабавно да възстанови достъпа до парламентарния канал на Думата. "В информационната война, разпалена от Запада срещу страната ни, американската айти компания се придържа към ярко изразена антируска позиция", заяви "Роскомнадзор".

Вячеслав Володин, председателят на Думата, заяви, че действията на Ютюб са поредното доказателство за нарушаване на права и свободи от Вашингтон. "САЩ искат да получат монопол над разпространението на информация. Не можем да го допуснем", каза Володин в Телеграм.

След като на 24 февруари изпрати хиляди войници в Украйна, Русия ограничи достъпа до Туитър и водещите платформи на компанията "Мета" Фейсбук и Инстаграм. Преди това руските власти се опитаха да забранят Телеграм, който сега руските официални представители широко използват. Забрана беше наложена, но в средата на 2020 г. бе отменена. Някои руски медии определиха тогава това решение като капитулация, но "Роскомнадзор" заяви, че е постъпили така, защото руският създател на приложението Павел Дуров е бил готов да сътрудничи в борбата с тероризма и екстремизма в платформата.