Корпорацията Alphabet, която е собственик на Google, официално съобщи решението си, че няма да поставя реклами до съдържание, което подстрекава към насилие и отрича войната в Украйна. "Предприемаме допълнителни стъпки за изясняване, а в някои случаи и за разширяване на нашите насоки за монетизиране, свързани с войната в Украйна", заяви официалният говорител на Google Майкъл Асиман.

В имейл до издателите Google обяви, че рекламите няма да бъдат поставяни "до изявления, които предполагат, че жертвите са отговорни за трагедията си или подобни случаи на обвиняване на жертви, като например твърдения, че Украйна извършва геноцид или умишлено напада собствените си граждани".

От своя страна руските регулаторни органи вече блокираха новинарската услуга Google News, като я обвиниха във "фалшификации на информация за военната операция в Украйна". Големите западни рекламни агенции и социални медии също наложиха нови ограничения на съдържанието и плащанията във връзка с войната, включително блокиране на руските държавни медии в Европейския съюз.