Meta пусна своя дългоочакван конкурент на Twitter снощи, като Марк Зукърбърг определи новото приложение като "приятелска" алтернатива на изпитващата проблеми социална медийна платформа, собственост на Илон Мъск.

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг публикува в четвъртък в своята нова социална медийна платформа - Threads, че броят на регистрираните е нараснал до 10 милиона през първите седем часа от старта на новото приложение.

"Да го направим. Добре дошли в Threads", написа той по-рано в първия си пост.

Threads, което от Meta описват като "текстово базирано приложение за разговори", е създадено като конкурент на Twitter на милиардера Илон Мъск.

"Threads предлага ново, отделно пространство за актуализации в реално време и публични разговори", обясниха от Meta.

Говорейки за Twitter, Зукърбърг коментира по-рано, че платформата за социални медии е имала възможността да приеме повече от един милиард души в нея, но "не е успяла". Той добави, че се надява Threads да успее да постигне това.

Приложението, наречено Threads, е "приложение за текстови разговори", където потребителите могат да пуската публикации с дължина до 500 знака и да включват връзки, снимки и видеоклипове. Както при Twitter, на публикациите може да бъде отговаряно, да бъдат харесвани или споделяни от други.

Threads е директно свързан с Instagram, популярната платформа за споделяне на снимки на Meta с повече от 2 милиарда потребители, и се разпространява в повече от 100 страни за операционните системи iOS и Android, казаха още от компанията.

Стартирането на приложението, наречено от някои потребители "убиецът на Twitter", представлява пряка заплаха за платформата на Мъск. Откакто Twitter беше купен от милиардера за 44 млрд. долара през миналия октомври, социалната медия влиза от криза в криза, разочаровайки потребителите и големите рекламодатели, както същевременно се колебаеше на ръба на фалита.

Засега потребителите в Европейския съюз няма да имат достъп до Threads, заяви "Мета", цитирана от европейската онлайн версия на изданието "Политико".