Преди четиридесет години Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) публикува мрачен доклад, предупреждаващ за предстоящите опасности, ако не предприемем действия срещу изменението на климата.

"Селскостопанските условия ще бъдат значително променени, екологичните и икономически системи - потенциално нарушени, а политическите институции - подложени на стрес", прогнозират учените в доклад, публикуван през септември 1983 г.

Озаглавен "Можем ли да забавим парниковото затопляне", докладът изчислява, че температурите ще станат с 2 °C по-високи, отколкото преди индустриалната революция до 2050 г.

Ако настоящата ни траектория продължи само с малки нива на смекчаване, както беше през последните четири десетилетия, то прогнозата е на път да се сбъдне.

"Значително увеличаване на глобалното затопляне може да настъпи по-рано, отколкото повечето от нас биха искали да вярват", се казва в доклада.

Ако достигнем 2 °C, както е предвидено, вероятно ще трябва да понесем последствията от колапс на циркулацията на Атлантическия океан, изчезване на коралови екосистеми и загуба на хранителни вещества в нашата храна, както и по-нататъшно намаляване на добива й.

През 80-те години на миналия век изследванията показват, че стратегии, базирани на засаждане на гори и повторно озеленяване, са най-обещаващи извън енергийния сектор.

Днес, унищожаване на горите както в богатите, така и в развиващите се страни, продължава.

Докладът на EPA заключава, че забраната на въглищата и петрола е най-ефективният начин за предотвратяване на предстоящите бедствия, което също остава вярно.

Докладът точно прогнозира защо това не би било политически или икономически осъществимо - корпоративната алчност и липсата на сътрудничество между нациите са съществена спънка в отказа от въглища и петрол.

"Трезвеността и чувството за неотложност трябва да са в основата на нашия отговор на парниковото затопляне", заключава докладът на EPА.