Центърът за творческо обучение отвори кандидатстването за новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, което ще се проведе през 2023 година. Българските младежи вече могат да кандидатстват за него и дори да спечелят стипендия. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години.

Space Camp Turkiye в Измир, Турция e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток.

Темите в конкурса за 2023 година са:

  1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
  2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
  3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват, както и в какъв формат да представят идеите си - писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език. За 2023 година квотата за български участници е 200 деца и младежи. Срокът за участие в конкурса е 15 януари 2023 година, а кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр.

Творбите се оценяват от специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите, както и възпитаници и медалисти на програмата. С всички изисквания към писмените и видео творбите можете да се запознаете на сайта spacecamp.cct.bg.

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите - физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Space Camp Turkiye е уникална възможност за учениците да развият своите умения в STEM науките, да подобрят нивото на владеене на английски език, както и да развият своите умения за работа в екип, вземане на решения и лидерство. Участието в програмата е успех за самите деца, както и свидетелство за успехите на техните преподаватели.

Център за творческо обучение е дългогодишен партньор на Space Camp Turkiye и координатор на програмата за цяла България. Мисията на Центъра е подобряване на образователната среда в България чрез разкриване потенциала както на учащите, така и на обучители-специалисти. С цел да подкрепят участието на български ученици в космическия лагер и да дадат възможност на по-голям брой деца да посетят лагера, Център за творческо обучение набира и спонсори. С помощта на спонсорите на програмата и общините-партньори, Центърът ежегодно осигурява десетки пълни и частични стипендии за най-отличилите се в конкурса деца и младежи. Стипендиите са в размер на 100%, 50%, 25% и поощрителни стипендии от по 10 процента.