Дълголетието е опасно за здравето, каза професорът по генна терапия Мауро Джиака от Кралският колеж в Лондон. Британският учен предупреди, че методите насочени към удължаване на човешкия живот могат да доведат до оглупяване, съобщава британският вестник "Телеграф".

Джиака е убеден, че в усилията си да удължат живота, учените ще спомогнат за появата на хора "със здрави тела, но слаб ум", което според професора обяснява и нарастващия брой хора с възрастова деменция.

Според него, след 80-90 години, човек губи до 15% от способностите на мозъка. Това е причината някои стари хора да се движат и мислят по-бавно, отколкото преди.

"Няма никакво лекарство за възрастовата деменция. Освен това трябва да се притеснявате и от Алцхаймер. Ако не се справите с тези проблеми, може да имате здраво сърце в старостта си, но глупава глава", предупреди Джиака.

Британският учен се съгласява с колегите си, които вярват, че биологичният часовник на човека е настроен за 120 години. Той смята, че науката може да се справи и да подобри работата на мозъка на старите хора. Ученият обаче е скептичен, че биологичното безсмъртие може някога да се превърне във факт.