Все още не сме напълно сигурни как се е формирала Луната. Учените се опитват да разгадаят мистерията от десетилетия. Но с помощта на симулации и суперкомпютри се приближаваме много повече до правилния отговор.

Преди повече от 4 милиарда години Слънчевата система е била още млада. Орбитите не са били стабилизирани, а броя на скалистите тела и планети е бил по-голям от сегашния.

Една от най-популярните хипотези, обясняващи формирането на Луната, предполага, че тя се е образувала, след като обект с размерите на Марс, наречен Тея, се е сблъскал със Земята преди около 4,5 милиарда години.

Полученият облак от отломки след това се слива в продължение на месеци или години, образувайки Луната, каквато я познаваме днес.

Едно от най-големите парчета от пъзела досега е фактът, че скалите, върнати от астронавтите по време на мисиите на Аполо, много приличат на състава на скалите на Земята.

Нова симулация на изследователи от университета в Дърам разкрива поразително различна теория. Луната може да се е образувала за часове, а не месеци или години - след сблъсъка на Земята и Тея.

Екипът използва най-съвременни суперкомпютри, за да симулира стотици различни удари между две сблъскващи се тела.

Благодарение на много подобрената разделителна способност на техните симулации в сравнение с предишни усилия, изследователите заключиха, че сателит, подобен на Луната, вероятно се е образувал за много по-кратък период от време. Това е така, защото по-малко от материала, получен в резултат на сблъсъка, е в разтопено състояние, отколкото се смяташе досега.

С други думи, Луната може да е съставена от много повече земен материал, особено що се отнася до нейните външни слоеве, което има смисъл предвид това, което знаем за приликите в състава им.