25 октомври ще бъде най-тъмният ден от годината, защото ще сме свидетели на третото слънчево затъмнение за 2022 година. Луната ще закрие частично слънчевия диск, а явлението ще се наблюдава и от България.

Явлението се случва по новолуние. Наричат го още "Черна Луна". Във Варна то ще бъде най-продължително. В обсерваторията подготвят телескопи и с нетърпение очакват своите посетители, които да наблюдават явлението като проекция през тях.

В морската столица частичното слънчево затъмнение ще започне в 12:29, с десет минути закъснение ще го наблюдават в София. Пикът ще е след 13:40 и явлението ще приключи в три следобед. Интересен факт е, че максимумът на слънчевите и лунни затъмнения за една година може да бъде седем.

За последен път това се е случило през 1982 година. Слънчевите затъмнения винаги предизвикат интерес сред хората, но трябва бъдем изключително внимателни, когато ги наблюдаваме, за да не повредим зрението си.

"Не е добре за очите да се наблюдава с невъоръжено око, както и с телескоп без филтър. Използват се специални очила, задължително със слънчеви очила или през филтър, ако се наблюдава през телескоп задължително се слага филтър на телескопа, ако се прави проекция", заяви директорът на Варненската обсерватория Свежина Димитрова пред БНТ.

За проекция на слънчевото затъмнение може да служи и една обикновена решетъчна лъжица. Насочвате я на ръка разстояние към затъмнението, далеч от окото и наблюдавате явлението в безопасни домашни условия.

Астрономите предупреждават че през деня за кратко може да се усетим по-емоционални и избухливи.