Прототипът на Дракула вероятно не се е хранил с животински продукти, показва проучване, за което пише електронното издание на британския вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Емблематичният владетел Влад III Цепеш, който е вдъхновил ирландския писател Брам Стокър да напише готическия роман на ужаса "Дракула", е живял в Южна Румъния през 15. век.

Според историците военният владетел, наричан още Влад Цепеш, вероятно е убил над 80 000 души, много от които чрез набиване на кол.

Нов химически анализ на писмата, писани от румънския граф, разкрива подробности за неговото здраве и средата, в която е живял. Резултатите от анализа са публикувани наскоро в списание "Аналитикал кемистри". Сред изследователите, работили по анализа, е Мария Гаетана Джована Питала от Университета в Катания, Италия.

От повърхността на писмата са извлечени хиляди фрагменти от белтъчни молекули, като са изолирани около 500 от тях. Те са показали признаци на разграждане, което означава, че са на повече от 500 години.

Изследователите са изолирали още 100 от най-разградените протеини, които следва да са най-старите. За около 16 от тези белтъчни молекули се твърди, че са с човешки произход и най-вероятно са дошли от Влад III.

При анализа на съответните протеини може да се заключи, че е възможно Влад III да е страдал от дихателни проблеми и по-специално - от състояние, наречено хемолакрия, при което човек може буквално да лее кървави сълзи, тъй като слъзният секрет се примесва с кръв.

Съавторът на изследването Глеб Зилберщайн заяви, че сред молекулите, извлечени от писмото, липсват и протеини от животинска храна.

"Прототипът на вампира може да е бил веган", каза д-р Зилберщайн за "Таймс".

Учените смятат, че ако Влад е бил вегетарианец или веган, това едва ли е било личен етичен избор, както е характерно за днешно време.

Във времето, когато Влад е живял, климатът в Европа е бил "много студен" и храната е била малко. Сведенията сочат, че дори аристократите в Европа са се хранили много оскъдно по това време, като рядко са консумирали месо.

"Възможно е Дракула да е бил вегетарианец или веган поради лоша диета или лошо здраве", уточнява Зилберщайн.

Новите открития показват как подобни изследователски техники и подходи имат потенциала да хвърлят повече светлина върху исторически личности въз основа на документи, чиито автори са изследваните лица.

Макар че до тези документи може да са се докосвали и повече средновековни хора, отличените древни протеини "би трябвало да са свързани с княз Влад Цепеш, който е написал и подписал тези писма", твърдят учените.