От 10 до 100 милиарда живи организми обитават всеки литър морска вода. Въпреки това този "океански микробиом", който е направил планетата обитаема, остава до голяма степен непознат. Научна мисия съвместно с френския флот има за цел да го опише, предава Франс прес, цитирана от БТА.

"Микробиомът на планетата Земя е темата на века", казва ръководителят на изследванията Коломбан дьо Варгас от Националния център за научни изследвания (CNRS), говорейки от биологичната станция в Роскоф, Западна Франция.

"Обсебеният от изследванията" швейцарец се заема да картографира океанския планктон, тази удивителна "супа от микроби". Тези "невидими гори", плаващи заедно с океанските течения, са направили планетата обитаема, тъй като произвеждат по-голямата част от кислорода, който дишаме.

"Биоразнообразието е преди всичко микробно. В продължение на три милиарда години е имало само микроби", казва изследователят. "Въпреки това не знаем с кого живеем и колко микроби има на Земята", допълва той.

Въз основа на опита от предишна мисия, която вече е извършила 220 измервания на морски микроорганизми, Коломбан де Варгас и колегите му искат да осъществят "съвместно, пестеливо, планетарно и устойчиво измерване" на този невидим живот в океана.

В дългосрочен план проектът "Планета Планктон" (Plankton Planet) планира да предостави евтини измервателни инструменти и сензори на десетките хиляди ветроходни, търговски и товарни кораби, които кръстосват световния океана. Целта е да се проучи "адаптацията на живите организми към бруталните промени, наложени от човешката дейност".

Именно тук е мястото на мисията "Бугенвил", която се осъществява в сътрудничество с френския флот. Нейната цел да се затвърди надеждността на "икономичните сензори" на планктона. По подобие на околосветското пътешествие на френския изследовател Луи-Антоан дьо Бугенвил с фрегатата "Будьоз" през 1766-1769 г. десет студенти от магистърската програма на Сорбоната в Париж ще се качат на корабите на военноморските сили като "офицери по биоразнообразието".

"Важно е да се запознаем с океана, когато го изучаваме", казва адмирал Кристоф Празук, директор на Океанския институт към Сорбоната, който осъществява връзката между военноморските сили и научните среди.

Студентите ще прекосят 11 милиона квадратни километра от океанската територия на Франция (20 пъти по-голяма от площта на Франция на сушата) в Индийския и Тихия океан на борда на три специализирани кораба.

Мисията според Празук е важна и за екипажите на корабите. "Когато наблюдаваш заобикалящата те среда, ставаш по-добър моряк", казва той.

"Във флота имаме важна традиция в научните изследвания", допълва капитан Ерик Лаво, говорител на френските военноморски сили.

След тестове край Брест първите студенти ще се качат на корабите през септември 2023 г., след което ще събират хиляди биологични данни (изображения и ДНК) до 2025 г.

Събраната информация - "стотици милиарди изображения на планктон и ДНК последователности", ще бъде съхранена в бази данни, достъпни за изследователи от цял свят. Те ще дадат възможност да се проследи състоянието на морските екосистеми и тяхното развитие в зависимост от замърсяването или глобалното затопляне.

Изследователите искат също така да проучат миграцията на зоопланктона на няколкостотин метра дълбочина през нощта. Тя е описана като "най-голямото движение на биомаса" на планетата и се смята, че е един от двигателите на "въглеродната помпа", участваща в секвестирането на въглероден диоксид в океана.

Стойността на мисията, която ще бъде финансирана от меценати, възлиза на 900 000 милиона евро през първите три години.