Шимпанзета, обитаващи тропическите гори на Уганда, са усвоили напълно ново умение. Британски учени от университета на Кент и университета "Сейнт Андрюс" са открили, че приматите са започнали да копаят кладенци, за да стигнат до чиста вода, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Тази способност се среща рядко в животинското царство. Само няколко вида я притежават и всички те живеят в много сухи райони. Например няколко групи шимпанзета от саваната са усвоили това умение.

Горските шимпанзета никога досега не са били наблюдавани да правят подобно нещо. Специалистите предполагат, че имигрантка на име Оньофи може да ги е научила как да копаят кладенци.

Женската се е присъединила към групата преди години. Учените така и не са успели да установят откъде е дошла. Очевидно е, обаче, че бившето й семейство я е научило как да копае дупки, за да добива и филтрира вода.

В новата си група Оньофи веднага е започнала да демонстрира своето умение. Останалите шимпанзета, както млади, така и стари, са я наблюдавали внимателно, след което са последвали примера й.

Учените са забелязали, че само женските копаят кладенци. Мъжките никога не го правят, но редовно използват чужди дупки.

Смята се, че горските шимпанзета (за разлика от тези от саваната) не изпитват недостиг на вода. Няколкото сухи месеца в годината обаче изглежда им причиняват дискомфорт. Водата от кладенеца освен това е филтрирана и по-чиста и дори може да има различен вкус, което е интересно за маймуните.

Учените ще продължат да следят дали новото умение ще се запази в групата и как ще промени поведението на шимпанзетата. Тази способност може да им помогне да оцелеят, когато местообитанието им започне да се променя заради глобалното затопляне, отбелязват изследователите.