Орбиталният телескоп "Хъбъл" напълно възобнови работата си и отново изпраща снимки на Земята, предаде ТАСС, като цитира съобщение на НАСА.

"Космическият телескоп "Хъбъл" отново се занимава с изследване на близки и далечни точки на Вселената. Научните инструменти се върнаха към пълноценна работа след отстраняването на неизправност, която прекъсна наблюденията за повече от месец", се казва в съобщението.

НАСА дори качи на сайта си нови снимки, направени от "Хъбъл".

Заснети са били далечни галактики

Снимка: NASA

Научните наблюдения с инструментите на орбиталния телескоп бяха преустановени напълно на 13 юни заради проблеми в бордовия компютър на телескопа, който отговаря за изпълнението на команди и изпращането на данни на Земята. Самият "Хъбъл" беше в отлично състояние.

Инженерите на НАСА установиха, че причината за неизправностите е отказ на системата, която контролира захранването на целия компютър. Първите опити за възстановяване на работата му приключиха неуспешно и това принуди ръководството на мисията да вземе решение за включването на допълнително оборудване на "Хъбъл", което може да изпълнява подобни функции.

Телескопът "Хъбъл" работи от 1990 г. Той е направил повече от 1,5 милиона наблюдения на Вселената. НАСА изпрати пет мисии за поддръжката му по времето на совалките. Последната беше през 2009 г.

НАСА планира да изстреля наследника на "Хъбъл" - телескопа "Джеймс Уеб", до края на тази година.