Нидерландски учен: Трябва да заменим нивите с лаборатории
Традиционното фермерство е неустойчиво и вредно за околната среда, твърди Лукас ван дер Зее
Не само животновъдството, но и земеделието е неустойчиво и вредно за околната среда. Засяването на ниви и събирането на тяхната продукция е свързано с отделяне на парникови газове и унищожаването на местообитанията на дивата природа, твърди холандският учен Лукас ван дер Зее пред журнала Nature.
Ван дер Зее е експерт по градинарство в университета Вагенинген, Нидерландия. По думите му човечеството трябва да замени нивите с лаборатории.
"Развитието на устойчиво производство на храни ще изисква множество нови подходи. Моето изследване в университета Вагенинген е вдъхновено от алтернативни методи за производство на храни на закрито, като вертикално отглеждане на листни зеленчуци и отглеждане на месо в лаборатория. Чудех се - ако можете да отглеждате месо без животно, защо да не може да отглеждате плодове без растение?", разказва ученият.
Според изследователя отглеждането на плод без растение в лабораторни условия трябва да е възможно. То е следващата логична стъпка във "фермите на закрито".
Последните на практика са многоетажни халета, където плодовете и зеленчуците се гледат без достъп до естествена слънчева светлина и почва. Вертикалната им структура позволява максимизиране на добива и печалбите, а Нидерландия е водеща сила в този нов тип земеделие.
"Основната задача на моята доктарантура е да събирам незрели плодове или цветове от доматени растения и да се опитвам да ги отглеждам в здрави, висококачествени домати в лабораторията. В крайна сметка искаме да произвеждаме плодове от доматени меристемни клетки - недиференцирани клетки, от които могат да се превръщат в нови растителни органи", споделя ученият.
"Осветлението е енергийно ефективна мярка; използваме сини и червени светодиоди, най-добрите цветове за фотосинтеза", споделя ученият.
Функционирането на бъдещите индустриални лаборатории за плодове и зеленчуци може да се осъществи чрез "зелена енергия" от възобновяеми източници. Те могат да премахнат и необходимостта от синтетични торове.
Биореакторите обаче ще зависят от фармацевтичната индустрия, за да могат да поддържат необходимата бактериална среда, за отглеждането на плодове от клетки.
Скорошно проучване обаче хвърли съмнения доколко производството на храна в лаборатории е по-екологично от традиционните методи за нейния добив.
Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис откриха, че вредните емисии на отгледано в лаборатория месо са до 25 пъти по-високи от тези на традиционното животновъдство.