Индийският космически апарат "Чандраян-3" извърши последната маневра, подготвяйки се за кацане на Луната, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO), цитирана от осведомителните агенции.

Специалистите започват да проверяват системите, се казва в публикацията в профила на агенцията в социалната мрежа Екс, доскоро известна като Туитър.

Контролираното кацане на Южния полюс на Луната е планирано да започне на 23 август. В този район трябваше да кацне и руската автоматична станция "Луна-25", но тя се разби.

Лунната мисия "Чандраян-3" беше изстреляна на 14 юли. Ако бъде успешна, Индия ще стане четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, осъществила кацане на сонда на естествения спътник на Земята.

"Чандраян-3" е третият индийски апарат за изследване на Луната. Първият завърши обиколката си около Луната през 2009 г. Лунната мисия "Чандраян-2" стартира през 2019 г. Освен извеждането на апарат в орбита, тя включваше и спускане на модула "Викрам". Мисията завърши с неуспех, но орбиталният апарат "Чандраян-2" продължава да обикаля около Луната. Третата мисия включва доставянето на луноход на повърхността й.