Потенциалът на изкуствения интелект за анализиране на тонове от данни е несравним. Ако един AI се свърже с всички съществуващи данни за смъртоносния вирус Ебола, то резултатът може да бъде ненадминат инструмент в борбата с вируса - такъв, който може да спасява животи.

Това установи нов материал на ProPublica. AI, обучен на данни за околната среда, свързани с Ебола, е в състояние да маркира известни зони на огнища и дори да предскаже, потенциални бъдещи места на огнища, които преди са били пренебрегвани.

Нигерия, която благодарение на бързата реакция на своите Центрове за контрол на заболяванията успя да излезе сравнително невредима от смъртоносната западноафриканска епидемия от ебола през 2014 г., е приютила над половината от тези определени места, според анализа.

Въпреки това ебола не е на дневен ред в страната, тъй като нейното правителство избира да се съсредоточи върху маймунската шарка.

"Да бъдеш проактивен е най-добрата линия на защита - ако чакаш, много хора ще са умрели, преди да можеш да се събереш", каза Соломон Чиелока Околи, изследовател от Нигерия. Според него новия инструмент ще позволи превенция и бърза реакция.

Изкуственият интелект намира любопитна последователност. Изсичането на гори често се оказва свързано с места, на които възниква епидемия от ебола.