Китай се надява да изпревари САЩ, като стане първата нация, върнала проби от Марс обратно на Земята, съобщава SpaceNews.

Пекин бързо навакса разликата си с НАСА. През 2020 година Китай се превърна във втората страна успяла да прати успешно роувър на Червената планета. Тя обаче е първата, която постига успех още от първия си опит.

Главния дизайнер на марсианската програма на страната, Сун Жежоу, се надява да започне мисия за връщане на проби в края на 2028 г. Според този план марсианските скали и почва трябва да са върнати на Земята до юли 2031 г. - две години преди старта на мисията на НАСА.

Планът на Китай е от по-малко части и може би по-лесен за изпълнение. Той предвижда едновременното спускане на роувър с ракета, в която ще бъдат натоварени пробите. За сега не е планирано прекачване в космоса. Това спестява значителни усилия и увеличава шансовете за успех на мисията. Планът на Китай обаче би върнал по-малко количество материали от Марс на планетата ни.

Китай наскоро реализира успешна мисия по връщане проби от Луната на Земята и стана първата страна в света, кацнала на обратната страна на земния спътник.