Марсоходът "Чжужун", който е част от китайската изследователска мисия "Тянвън-1", изпрати "селфи" и други снимки от Червената планета. Това съобщи Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Вижте китайските снимки от Марс >> >> >>

Три снимки са направени със собствените камери на марсохода. А за "селфито" "Чжужун" е трябвало да се премести на около 10 метра южно от платформата за кацане, да остави камерата на повърхността и да се върне в изходна позиция.

Марсоходът е направил и панорамни снимки на равнината Утопия от мястото за кацане, както и други изображения на повърхността.

На снимката на платформата за кацане на борда й могат да се различат знамето на КНР и талисманите на олимпийските игри в Пекин през 2022 г. - пандата Бин Дундун и китайското фенерче Сюе Жунжун.

Космическият апарат "Тянвън-1" успешно се спусна на повърхността на Марс на 15 май. Роувърът "Чжужун", който кацна заедно с него, изследва почвата, йоносферата и климата на планетата. "Чжужун" освен това търси следи от живот в миналото. Марсоходът разполага с шест научни инструмента и се очаква да работи 92 земни дни.