Аерокосмически научно-технологичен институт в Чънду (CASC) обяви, че разработва "изкуствена Луна", която да замени уличното осветление в града. Най-новото от азиатската страна обаче е, че тя е на прага на създаването на "изкуствено Слънце", предава International Business Times.

Изследователи от Института на физически науки в Хъфей са обявили, че са постигнали температура от 100 милиона градуса по Целзий в експериментален реактор. За сравнение, температурата в центъра на Слънцето е "само" 15 милиона градуса по Целзий.

Вижте как изглежда реакторът >> >> >>

Китайските учени обаче имат причина да искат да създадат "изкуствено Слънце" и да са се насочили към постигането на подобни рекордни температури. Според експертите, 100 милиона градуса по Целзий са минималната температура, необходима за задвижването на самоподдържащ се ядрен синтез на Земята.

Създаването на реактор за ядрен синтез би могло да реши енергийните проблеми на всяка една страна по света, при това по възможно най-екологичния начин. Ядреният синтез ще използва за гориво водород - най-разпространеният елемент във Вселената.

Извличането на енергия от ядрения синтез е теоретизирано още през 50-те години на миналия век. Пионери са съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров, който първи разработват идеята за създаване на подобен реактор, наречен по-късно токамак.

За удържането на високотемпературната плазма използвано магнитно поле, създадено чрез индуциране на електрически ток в плазмата в тороидална посока. Магнитното поле се създава чрез вертикално ориентирани бобини, обхващащи токамака, а плазменият ток се генерира индуктивно, като плазмата играе ролята на вторична намотка на соленоиден трансформатор.

Днес тази конфигурация е почти стандартна, но токамаците така и не са постигнали успех, поради проблеми, на които още не е намерено решение.

Учените от Чънду разработват технологията още от 1984 година, когато построяват първия си експериментален токамак. От тогава, до сега са построени още няколко експериментални установки, а технологията е постоянно развивана. През 2017 година дори е поставен световен рекорд по продължителност на реакцията.

Сега Китайската академия на науките официално обяви, че на 12 ноември 2018 година, в реакторът ЕAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) е била постигната температура от 100 милиона градуса по Целзий. Устройството е изцяло конструирано от китайци, които са се доближили една крачка по-близо до създаването на стабилен самоподдържащ се ядрен синтез.

Китай строи още един токамак, а учените вече започват да мислят за начините, чрез които да изличат енергия от реактора.

Според физиците ядреният синтез е начинът Китай да постигне енергийна независимост от изкопаемите горива, като освен това елиминира огромна част от замърсяването във въздуха си. При ядреният синтез липсва риск от радиоактивно замърсяване, а масовото навлизане на токамаците може да смъкне значително цените на електроенергията в Китай.