Дълбоко под земните недра, под планината Цзинпин в близост до река Ялундзян в югозападната китайска провинция Съчуан, в процес на доизграждане е усъвършенствана физична лаборатория, предназначена да разкрие тайните на Вселената, съобщи Синхуа.

Разположена на 2400 метра под повърхността на планината и заобиколена от скали, Китайската подземна лаборатория Цзинпин (CJPL) наскоро се сдоби с кабина с полиетиленов "щит" - ключова част от втория етап на изграждането й.

В първия етап беше изградено съоръжение с капацитет 4000 кубични метра. То беше завършено и въведено в експлоатация в края на 2010 г. Впоследствие лабораторията постигна редица научни постижения, издигайки китайските експерименти за пряко откриване на тъмна материя до напреднало ниво на световната сцена.

Вторият етап - разширяването на съоръжението до общ капацитет около 330 000 кубични метра, започна през декември 2020 г. и се очаква да бъде завършен през 2024 г.

Във втория етап ще бъде изградена усъвършенствана лаборатория с редица предимства, като например изключително ниска концентрация на радон и свръхчисто пространство.

В допълнение към изследванията на тъмната материя в лабораторията ще се извършват и други експерименти - за търсене на неутрино или изучаване на механиката на скалите.

Благодарение на заобикалящите я скали лабораторията е изложена на много по-слаб поток от космически лъчи в сравнение с повърхността. Намаляването на радиацията от заобикалящата среда е от решаващо значение за съоръжението.

Полиетиленовият щит е един от ключовите компоненти на "най-добре защитената лаборатория" в света.

След завършването си съоръжението ще се превърне в подземна усъвършенствана платформа за изследвания в областта на физиката на елементарните частици и ядрената физика, астрофизиката и космологията.